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SURVEYOR'S REAL PROPERTY REPORTS 
(PREPARED BY CARL J, ROOTH, REGISTRAR) 

 
What are the most commonly asked questions concerning the Surveyor's Real 

Property Report at the Association offices? Over the past year, Andrea Tieman, 

Manager of the Survey Review Department and I have given our interpretation of 

the Council policy on the Surveyor's Real Property Report. The following are some 

of the questions and our reply. 
 

CLIENT'S NAME 
 

QUES.  I don't like the wording "this report was prepared for J. Brown and 

the undersigned ac c epts no responsibility for use by other parties". 

What are my alternatives when my client or client's solicitor is 

questioning this particular wording? 
 

ANS. The Standards for Surveys state "the plan shall include a note 

specifying the name of the client for whom the Surveyor's Real 

Property Report was prepared". The wording illustrated on the 

sample plan was simply an option. (Schedule "A" attached has 

further suggestions) 
 

"PLANS OF SURVEY" 
 

QUES. 

ANS. 

If I prepare a "plan of survey" to locate a building, does a Surveyor's 

Real Property Report format need to be followed? 
 

Yes! The Standards for Surveys states "A Surveyor's Real Proper­ 

ty Report is a survey of all the boundaries of a unit of land made 

for the purpose of locating a building or structure in relation to the 

boundaries of the unit of land". Section 8 in the new monumentation 

regulation- O.Reg. 525/91 allows you to set less monumentation 

for specific instances. The fact you choose to exceed the 

monumentation requirement does not negate the fact that a 

Surveyor's Real Property Report must be prepared. 
 

COMMERCIAL BUILDINGS 
 

QUES.  We have been asked if a Surveyor's Real Property Report should 

be prepared when it is a plan of survey of an apartment building 

or a commercial building. 
 

ANS. The answer is the same as stated in question number two in that 

the Standards for Surveys indicate that if the purpose of the survey 
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is to locate a building in relation to the boundaries of the land, then 

a Surveyor's Real Property Report shall be prepared. 
 

SEPARATE PARTS 

 

 
 
 

 

QUES.  Is it necessary to show the plan as Part I and the report as Part 2? 
 

ANS. We have said the Surveyor's Real Property Report is made up of 

two items, a plan and a written report. Labelling them as Part 1 and 

Part 2 is optional. 
 

REPORT  ON PLAN OR SEPARATE DOCUMENT 
 

QUES. Surveyors have expressed concern about the statement "this plan 

must be read in conjunction with the Survey Report dated 
II 

 

 

ANS.   If the report is on the face of the survey plan, it is not necessary to 

use this statement. As stated in the Standards for Surveys Part V, 

Appendix I, Section 3(2) "if the plan and the written report  are 

separate documents, the plan shall include a note indicating that 

the written report is to read in conjunction with the plan". In the case 

where the report is a separate document you should attach a copy 

of the report with every print you issue. 
 

ZONING ISSUES 
 

QUES.  The Standards  state in Part V, Appendix I, section 5 (a) "The 

Surveyor's Report Property Report shall show all buildings  and 

structures or the foundation of all buildings under construction on 

the lands and their distances from the boundaries of the land". Does 

this mean I have to compare to existing By-Laws? 
 

ANS. Yes and No! 
 

Yes if you have been hired specifically to certify the Zoning Bylaws 

and you have carried out the proper research. 
 

No! The plan should illustrate sufficient measurements or ties to 

facilitate the use of the Surveyor's Real Property Report. The 

certification of By-laws may be one of the uses of the plan by a 

solicitor or municipal official. If a rear yard measurement is required, 

then you should show it. 
 

Any comment in the compliance with Zoning By-Laws is unique to 

the location, current legislation resolutions of Municipal Councils 

or previous applications to the Committee of Adjustments. The 

Surveyor should confirm in the report that the plan is not certifying 
compliance with existing Zoning By-Laws. 
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SCHEDULE "'A" 

 

 
 

 
 
 

 

CLIENT 
 

 
 
 
 

THIS REPORT WAS PREPARED FOR J. BROWN 
 

 
 

THIS REPORT WAS PREPARED FORJ. BROWN AND THE 

UNDERSIGNED ACCEPTS NO RESPONSIBILITIES FOR USE BY OTHER 

-PARTIES. 
 

 

THIS REPORT WAS PREPARED FOR J. BROWN AND ALL OTHER 

PARTIES TO THE TRANSACTION. _ 
 

 
THIS REPORT HAS BEEN PREPARED FOR A CURRENT TRANSACITON 

INVOLVING J. BROWN AND THE UNDERSIGNED IS NOT LIABLE FOR 

ANY FUTURE TRANSACTIONS. 


